Арника

Арника е многогодишно тревисто растение.Расте на височина 20-60см. Коренището е късо, цилиндрично, кафяво на цвят. Стъблата са кръгли и космати, завършващ в една до три цветни стъбла. Горните листа са назъбени и леко мъхести. Долните листа имат заоблени върхове. Цветовете са жълто-оранжеви, които цъфтят през юли втората година. Арника – лечебни свойства

Заради антибактериалното си и противовъзпалително действие, билката арника се използва за лечение на повърхностни рани, изгаряния, обриви, гнойни пъпки, включително и акне, екзема, ухапвания от насекоми, хемороиди, изкълчване, навяхване, мускулни болки, подкожни кръвоизливи, разпънати сухожилия, синини, натъртване и други травми. Заради тези си свойства билката арника имала широко приложение през Втората световна война за лечение на ранени войници.

Билката помага при ишиас, артрит, ревматизъм и други заболявания на опорно-двигателната система.

Притежа кръвоспиращо и антибактериално действие и често се използва и след хирургически операции и стоматологични процедури като вадене на зъби и др.

Жабуренето с арника е особено ефикасно при болки и зачервяване на гърлото, възпалени венци, зъбобол, поникване на мъдрец, гнойни налепи.

От арника се повлияват добре и сърдечно-съдови заболявания, разширени вени, слаби капиляри, подобрява се кръвообръщението.

Как да приготвяте билката арника?

Запарката от арника може да се използва както за вътрешно приложение, така и за външно под формата на компреси.

Една супена лъжица нарязани цветове от арника се попарват с чаена чаша вряла вода. Оставя се да престои за около 30 мин. и се пие по супена лъжица 2-3 пъти на ден. Възможно е да се появят нежелани реакции като повръщане, гадене, диария.

Внимание: Предозирането с арника има токсичен ефект. Важно е да използвате билката само по лекарско предписание.