Бабини зъби

Бабини зъби (Tribulus terestis L.)

Едногодишно тревисто растение. Бабини зъби се използва при хронично възпаление на половите органи при мъжа и жената, билката се използва е при мигрена, невралгия, бронхит, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, коклюш, нередовна менструация.

Бабини зъби – Действие и приложение:

Растението има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места.

Дрогата има добре изразено диуретично действие и слабо тонизира. Употребява се при камъни в бъбреците. Основното действие е стимулирането на половата система. Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон,който пряко влияе върху производството на тестостерон. Повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, удължава ерекцията и и засилва потентността. При жените се увеличава естрогена,затова екстракта може да се ползва при безплодие за повишаване на либидото и при менструални болки.

Билката не трябва да се прилага при стомашно-чревни възпаления и възпаления на бъбреците, тъй като има силно дразнещо действие.

Описание:

Още по темата Мигрена – Причини и Симптоми на Мигрената. Главоболие Акупунктурата лекува главоболието по-успешно от лекарствата Болката – Фактор номер едно за нарушаване на ежедневиетоСъвети за добро здраве през пролеттаАлкохолно главоболие Магнезий Многогодишно тревисто копринесто влакнесто растение, с 10 – 50 см високо стъбло. Приосновните листа са с дръжки, тройно перести, с тесни линейни дялове. Стъбловите листа са приседнали. Цветовеге са 3 – 4 см в диаметър, тъмнопурпурни, червени или бледовиолетови. Околоцветните листчета са извити навън. Цъфти март – май.

Използвани части:

Използуват се надземните части на растението.

Начин на употреба:

Прилага се като извлек, получен от 2 чаени лъжички билка, която се накисва в 250 мл студена вода за 1 ден. Изпива се на малки глътки до края на деня.

Лечебни съставки:

Съдържа стероидни фуростанoлови и спиростанови сапонини, сапогенина диосгенин, гиогенин и хлорогенин, хектогенин, ситостерол, стигмастерол и кампестерол, флавоноидите кемпферол, астрагалин, трибулозид и рутин; алкалоиди от харманов тип, тлъсто масло.

Билката расте по сухи каменисти места. В България се среща само из Витоша и Люлин до 700-800 м надморска височина.