Блатен тъжник (Filipendula ulmaria)

Цветовете на това растение са едни от най богатите на естествени салицилати (аспириноподобни субстанции) с противотемпературно, болкоуспокояващо и противоревматично действие. Действа и нервноуспокоително (според някои нови данни 2 пъти по-силно от валерианата).

Билката също така стимулира хормона на радостта. През 1838. италиански професор първи е произвел салицилова киселина, както от цветните пъпки на изящния блатен тъжник, така и от кората на върбата (Salix alba).

Не е случаен факта че именно името на феноменалния Аспирин произлиза от старото ботаническо име на „Блатния тъжник”( Spirea ulmaria) и от там името Аспирин.

Оказва се че „”Блатният Тъжник” е бил любимата билка на кралица Елизабет 1. Още през 16 век се прочува във Великото кралство. Англичаните я наричат „кралицата на гората”. „Блатният тъжник” е една от трите свещени билки на друидите. В средните векове растението се е считало за превъзходно средство при заболяване на ставите. Въз основа на свои и чужди наблюдения Leclerc (1935) счита, че блатният тъжник е едно от най-добрите помощни средства за получаване на диуретичен ефект.

Лечебно действие: Билката действа пикочогонно, противовъзпалително, защитно. Прилага се при неврози, стрес, ставните форми на ревматизъм, при задръжка на течности в организма, възпаления на пикочните пътища.

В българската народна медицина се употребява още при болки в стомаха и червата, повръщане, трудно уриниране, жълтеница, кожни обриви, костна туберкулоза, възпаление на жлезите, гуша, задух, рак и др.