Здравословни рецепти

СМУТИ

Какво представлява смути? Това е гъста напитка, най-често приготвена с блендер или пасатор съдържаща предимно плодове, зеленчуков сок, кисело мляко ядково мляко и др. Обиквовено смутито се състои от база – основен продукт течност, плодове или зеленчуци може да се добави пожелание и лед.

Разликата с шейковете или плодовите коктейли е, че в смутитата не присъстват сладолед, консерванти и подсладители. Смути това са пюрирани плодове или зеленчуци, разредени с ядково мляко, вода, фреш, или друга база. Някои използват прясно или кисело мляко, но това е в разрез с правилата на разделното хранене и настъпва ферментация в стомаха. Киселото мляко и изобщо млечните продукти е най-добре да се консумират отделно. Приготвената смес трябва да се консумира веднага, за да не се окисли и промени вкусовите си качества.

Смутито спокойно може да замести закуската, ако го направим по-калорично, да ни освежи, ако добавим лед или да ни помогне да намалим излишните килограми.

В крайна сметка най-важното, което е добре да се запомни за борба със стреса, е, че и тук, както в живота изобщо, най-важен е балансът – ако не се прекалява с нищо, резултатът не може да бъде отрицателен.