Световната здравна организация алармира

Най-новото изследване на Световната здравна организация (СЗО)- твърди, че България е сред лидерите в Европа по психични заболявания. Всеки пети българин има проблеми от душевно естество.

Драстично са се увеличили през последнате няколко години депресиите и тревожните разстройства на личността. След “лидерството” ни по смъртност от инфаркти и инсулти имаме нов повод да се вгледаме в здравния си статус. А знаем добре безспорната зависимост на човешкото здраве от нервно-психическата преумора. Новината, дошла в началото на есента, е сигнал за всеки от нас да направи нещо за себе си преди още да ни връхлети мрачната и студена самотност на тъжното време. Учените твърдят, че скъсяването на часовете светлина предизвикват хормонални промени в човешкия организъм. А от там до депресията има една крачка. Тя може да се отключи внезапно, несъзнателно, от случаен и необясним повод. Тъжното настроение, забавеното мислене и подтиснатата двигателна способност, нерядко водят до съзнанието за виновност и безсмислие в живота. Човек става неадекватен и неразбран, той е винаги мрачен, за него е чужда радостта. Поетите не случайно слагат знак за равенство между есента и тъгата. “Във полъх лек на есен и печал” започва прочутата си поема “В меката есен” Валери Петров. А Александър Геров предлага и лечение:”Насила ти дори се усмихни и се ослушай как светът живее.”

Големият природолечител Петър Димков съветваше : “Започвайте деня радостно и бодро”,. И още:”Кислородът на душата е смехът”. А “лекарства” бяха неговите билки. При проблеми на Централната Нервна Система (ЦНС) има лечебни растения, които значително могат да подобрят състоянието на страдащите. Ето някои: валериана, маточина, глог, жълт кантарион, лавандула, хмел, блатен тъжник. Малко се знае за една позабравена и ценена в древността билка „Блатен тъжник”. Специалистите я поставят в топ 5 по качества и здравни ползи. Цветовете на билката имат бяло-кремав цвят и приятен аромат. Среща се в почти всички наши планини. Лечебното растение намира много приложения. Българската народана медицина е използвала билката при задръжка на течности в организма и костно ставни проблеми. Най-новите научни данни сочат, че билето притежава мощно нервно успокоително действие при това няколко пъти по силно от валериана. Стимулира синтеза на серотонин (хормон на радостта) в мозъка. Според учените именно ниските нива на този хормон са една от главните причини за нервни растройста и депресивни състояния. Добре известно е антиангрегантното действие на билката. Не е познато друго растение с по високо съдържание на естествени салицилати. През 1838 г. италиански професор първи произвел ацетилсалицилова киселина от цветните пъпки на Блатния тъжник. и „произвел” без да знае първият билков (Аспирин). Не е случаен фактът че именно наименованието Аспирин произлиза от старото ботаническо име на „Блатния тъжник”( Spirea ulmaria) и от там и името Аспирин. За разлика от него обаче не предизвиква алегии и стомашни проблеми.

”Блатният Тъжник” е бил любима билка на кралица Елизабет 1. Англичаните я наричат „кралицата на гората”Още през 16 век се прочува във Великото кралство. В миналото лечебното растение е било една от трите свещени билки на друидите. На тази база е създаден билков продукт последно поколение при проблеми в (ЦНС) и вече се разпространява в аптечната мрежа. Сега е времето да вкараме в действие целия комплекс от стимули, за да избегнем и преодолеем нервното напрежение.

Доц. Д-р. Мая Проданова